onsdag 26. september 2007

SOSIALISTISK STRATEGI

Skrevet av nisselue 26. September 2007

Du er ikke sånn der sosialist, vel ..?

Da er du vel en slik som vil kvele folks pågangsmot og initiativ?

En som vil la staten gripe inn i livet ditt og kritte opp mindre frihetssirkler rundt den lille mann? En som ønsker å la byråkrater styre deg gjennom livet fra første skoledag til den dagen du dauer som pleiepasient på et grått kommunalt eldrehjem? En som vil at staten skal bestemme om du skal få drikke / røyke eller se på pornokanaler på kabel-TV?

En som vil hindre deg fra å kjøre bil?

Som sosialist støtter du vel Pol Pot, Stalin og Nord-Koreas leder også, selv om du ikke vil innrømme det?

----

I mange kretser har ordet sosialist eller sosialisme dårlige følelser knytte til seg.
Fargeløse byer i Øst-Tyskland. Samfunn der alle må være industriarbeidere. Myndigheter som fører mappe på hva du driver med privat. STASI. Tvungne kollektiv i landbruket, planøkonomi og varetilbud bestemt av byråkrater, ikke av konsumentene.

Elementer på høyresiden vil før en valgkamp begynne å snakke om Stalin, Pol Pot osv og sette SV i bås med disse.

SV blir fremstilt som et parti som ønsker statsdirigering av enkeltindividet, et parti som vil frata borgerne frihet, innskrenke deres "circles of opportunities", handlingsrommet de har som privatpersoner.

Før valget i 2009 vil sikkert både Lysbakken og Halvorsen få spørsmål om hvorvidt de er sosialister.

Dette må de ta stilling til *nå*.

De bør plukke ut en del saker som gir de minst priviligerte innbyggerne større "circles of opportunities" og tydelig tagge disse som sosialistisk politikk. Folk blir mistenksomme til sosialismen hvis selv partitoppene selv vrir seg unna spørsmål om de er sosialister, og sier at de er "moderne sosialister, SV-sosialister" etc.

På direkte spørsmål om hvorvidt de er sosialister må SV-ledelsen kunne svare:

- Vi har gir barn av fattige foreldre i skolen mulighet til å delta på klasseturer, skaffe seg læremidler osv., vi gir de rett og slett anledning til å delta med full pakke der andre barn av rikere foreldre deltar.

- Vi sørger for at arbeidsføre fattige har kommet i jobb og at de som ingen arbeidsgiver vil ansette, likevel har fått anstendige levevilkår så også de kan delta i et samfunn der mangel på penger er den største enkelte ekskluderingsfaktoren.

SV-lederne må få tydeligere frem at de ikke ønsker at folk skal få mindre personlige soner, men faktisk tvert om: større personlige soner "circles of opportunities", uavhengig av om borgerne er arvinger, smarte eller priviligèrt fra starten, på annen måte.

Halvorsen og Lysbakken bør poengtere at de ikke ønsker at staten skal henge over nakken din og bestemme alt for deg, eller overvåke deg i stor skala for den sakens skyld.

Det siste er det Carl I. Hagen som ønsker. Spesielt desom du ikke er kritthvit i huden.

SV's ledelsen må kunne vise til god sosialistisk politikk i perioden fra 2005 til 2009 og spørre tilbake når de blir spurt om SV er et sosialistisk parti:

- Vel, vi har sørget for at alle barn kan være "med".

- Vi har sørget for at landet snart mangler fattige.

- Dette er sosialistisk politikk, og hvis vi lar oss måle mot denne politikken, er vi da sosialister, er vi ikke?

Både Halvorsen og Lysbakken bør begynne å bruke S-ordet hyppig og i lang tid før valgkampen starter.

Det blir for spakt å ha "sosialistisk" i partinavnet, og ikke tørre kalle seg sosialister i valgkamp av redsel for å støte fra seg velgere. Å kalle seg "SV-er" eller norsk sosialist blir for svakt.

Er man sosialist, så er man sosialist. Det gjelder bare å relatere det til norske forhold og ikke la høyresiden skape bilde av at sosialisme er ensbetydende med top-down statsdirigering.

SV må bli flinke til å kommunisere med motkrefter, alternativbevegelser og andre som ser hvor galt det bærer av sted med den stadig mer rendyrkede markedsliberalismen.

Og det hjelper ikke å pynte litt på markedsliberalismen. Det er partiet Venstre sitt prosjekt, og det må de få fortsette med uforstyrret.

SV må bryte med den rene markedsliberalisme, men finne allierte også blant de markedsliberalister som ønsker på pynte på den, for at den ikke skal utarte og veltes.

Dermed kan man si at det ikke er en konflikt mellom å jobbe for å velte markedsliberalismen som langsiktig prosekt, og å gjøre livene bedre for de minst priviligerte i Norge gjennom å bidra til nestbest-løsninger i ventetiden frem til den globale markedsliberalismen selv sørger for å vise at den ikke er egnet til annet enn å gjøre de rikeste rikere.

SV's internkritikere tror kanske på best case, at 5 av 19 regjeringsmedlemmer skal kunne velte markedsliberalismen fra sine statsrådkontorer. Det går ikke. Men de kan spraye så mye rødfarge det går an på alt av regjeringens produksjon.

Så kan man telle tomme bokser rødspray, som et mål på hvor mye rødt som samlet sett er påført politikken, for å se hvor vellykket det var, ikke ta manko på full seier i enkeltspørsmål som nederlag.

Og man må begynne å bruke S-ordet daglig.


Musikken Down in the Flood er nisselues kommentar til miljøødeleggelser, vind, regn og flom.

SV har alltid vært opptatt av miljøet, resten v partiene er kommet på banen fordi de ser at velgerne etterspør erkjennelse av miljøspørsmålet.

2 av 3 i en internasjonal spørreundersøkelse mener det bør gjøres drastiske tiltak NÅ, for å hindre at miljøødeleggelsene når et tipping point og påfører verden en katastrofe.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Flott og viktig innlegg!

*humre*

Admiral_Gringo sa...

Som om jeg skulle sagt det selv...

Admiral_Gringo sa...

Jeg oppdaget i dag at Google blander seg inn i norsk politikk med å slette de flotte bildene på dette innlegget.
(Som om Kristin Halvorsen og Josef Stalin brydde seg)
Bort med ad-sense, så morsomme de enn var.
Forresten oppnådde jeg to klikk på annonsene pr. i dag.