søndag 26. april 2009

JOHN FOGERTY




John Fogerty ble født 28. mai 1945 i Berkeley, California, USA, og er en respektert amerikansk sanger, gitarist og låtskriver.

Hans musikk varierer innenfor sjangrene rock, country og swamp rock.

Fogerty grunnla sammen med sin bror Tom rockebandet Creedence Clearwater Revival.

I Creedence hadde Fogerty sin foreløpige storhetstid, som frontfigur og sanger.

Hele ni melodier som gruppen hadde i sitt repertoar, alle sammen skrevne av John Fogerty, havnet på topp 10-listene, hele verden over.

En av de aller mest kjente sangene Fogerty skrev var «Proud Mary».

Ike & Tina Turner hadde suksess med en coverversjon av denne låten, som ble skrevet i 1969.

Da Creedence ble brutt opp i 1972 begynte Fogerty å spille inn soloalbum, men disse albumene solgte ikke fullt så bra som under glanstiden.

I 1984 fikk Fogerty likevel en megahit, med låten «The Old Man Down the Road».

John Fogerty har fått en velfortjent stjerne på Hollywood Walk of Fame, der også selve gruppa Creedence Clearwater Revival har fått en egen stjerne.

John Fogerty opplevde ellers (hold dere fast) å bli saksøkt fordi stemmen hans hørtes ut som han sjøl; og dette skulle jo demonstrere tydelig hvor sjuke og griske storkapitalister egentlig er.

Han vant selvsagt denne absurde rettssaken med glans til slutt, bevares, men karrieren hans ble skadelidende.

Mange av Fogertys mest kjente sanger var sterkt preget av Vietnamkrigen: «Bad Moon Rising», «Run Through The Jungle», «Who'll Stop The Rain».
Og framfor alt, «Fortunate Son»: Om de som er født med «star spangled eyes» og så mange sølvskjeer i kjeften at de slipper å dra utenlands for å krige, men som likevel er svært så kjappe til å sende andre, mer fattige folk, for å utkjempe slagene for seg.
Når Dagsavisen nevnte denne nå 40 år gamle sangen i ett tidligere intervju, så ble Fogerty virkelig ivrig.

– Jeg skrev den for lenge siden. Men av alle personer som har levd i hele verden, hvis det noen gang er én eneste person som passer til beskrivelsen i «Fortunate Son», så heter han George W. Bush. Hvis «fortunate son» hadde vært et begrep i et leksikon, så ville det stått et bilde av Bush ved siden av, sa Fogerty den gangen.

Før det forrige presidentvalget i USA, så turnerte John Fogerty sammen med Bruce Springsteen og R.E.M. for å få en annen president i Det hvite hus.

Til liten nytte, som vi alle vet nå, i 2009.

– Jeg tror folk begynner å bli mer politisk bevisste i USA nå. For åtte år siden var mange dovne, og de tillot Bush-administrasjonen å få komme inn og gjøre som de ville, men nå forstår de fleste at presidenten rett og slett er inkompetent; i tillegg til alt det andre som er galt med ham. Tenk på 11. september, på orkanen Katrina, og hele denne krigen som er et totalt kaos. Dette går langt forbi inkompetanse, sa Fogerty før valget nylig, der Obama vant over McCain.

Og den folkekjære amerikanske musikeren har jo evig rett i dette.

John Fogerty`s Hjemmeside )))




Blogglisten

4 kommentarer:

Nemo sa...

Ah, Fogerty. En absolutt favoritt. Har alle platene. Hører på dem ofte.

Dog er infoen om rettsaken misvisende. Sitat: In 1985, he published and registered a copyright to a song entitled "The Old Man Down the Road," which was released on an album distributed by Warner Brothers Records, Inc. Respondent Fantasy, Inc., sued Fogerty, Warner Brothers, and affiliated companies, [n.3] in District Court, alleging that "The Old Man Down the Road" was merely "Run Through the Jungle" with new words. [n.4] The copyright infringement claim went to trial and a jury returned a verdict in favor of Fogerty.

Det var snarere altså et eksempel på påstand om at Fogerty plagierte seg selv.

Men, ja - dette beviser at selvsagt må makten til de store selskapene begrenses. Plagiat derimot er et reelt problem - men makten til å saksøke på dette grunnlaget bør selvsagt ligge hos artisten.

Også Lou Reed hadde problemer, den gang med en platekontrakt han ikke hadde fullført. Løsningen ble å utgi en drittplate som "ingen" ville kjøpe.

Admiral_Gullars sa...

Plagiat av seg sjøl ja.
At det går ann :D

Nemo sa...

hehe, man må jo nesten le. Men Fogerty ble faktisk frikjent for plagiat. Men det var altså påstanden.

Hva med Andy Warhol's mange bananer? Eller er det ikke slikt en kaller variasjon over et tema?

Admiral_Gringo sa...

USA er jo ett oppkomme av idiotsøksmål også da :)