torsdag 11. oktober 2007

SOSIALISTISK SHOESHINING

Nisselue drømmer om å få pusse skoene til Bjarne Haakon Hanssen

Skrevet av nisselue 11. oktober 2007, klokken 13.36


Nisselue tror han har arbeidsevne.
Selv om han sover lite om natten, kan han stå opp ved 14-tiden og gjøre et stykke arbeid.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet kunne ha skaffet nisselue et arbeid ved deres kontor, og inkludert ham i fellesskapet. Latt ham dele kontor med en sosialøkonomisk utreder. Latt ham delta på fredagskaffen og vinlotteriet.

Selv med begrenset arbeidsevne er nisselue i stand til å pusse skoene til Bjarne Haakon Hanssen og sosialøkonomene.

Først kunne nisselue ha vasket gangen utenfor byråkratenes kontorer. Deretter kunne han ha klippet til små lapper og skrevet navnet til byråkratene på lappene.

De kunne ha kommet med skoene sine til nisselues kontor og gått på sokkelesten ut i gangen og ventet. Der kunne nisselue ha satt en kantinetrille med nykokt kaffe og oppskåret kiwi, mango, epler, appelsiner (ikke fra Israel), plommer, bananer, kirsebær.
Her ved kantinetrilla kunne de ha møttes og diskutert sosialøkonomiske modeller mens nisselue pusset skoene deres skinnende blanke. Nisselue kunne godt ha satt opp noen barkrakker og et lite rundt høyt borde de kunne møtes rundt.

Han ville stille som betingelse at de lot det stå igjen noen kirsebær når nisselue kom ut i gangen med skoene og navnelappen oppi. Så kunne ha overlevere blankpussede sko og få et minutt sammen med dem, der han spiste kirsebær med de store.
Nisselue ville ikke skjønne alt de snakket om, men han ville skjønne av språket og og klærne at dette var virkelig smarte folk.

Tenk om nisselue fikk de store ære av å pusse skoene til selveste Bjarne Haakon Hanssen! Kanskje Hanssen ville si: Så FLINK du er nisselue!! Se så blanke og fine skoene mine ble. Mye blankere og finere enn Jens sine. Karita la merke til de fine blanke skoene mine på siste statsråd.

Så ville Bjarne Haakon Hanssen rekke nisselue et kirsebær, helle opp litt kaffe til nisselue og smile sitt joviale trøndersmil til nisselue og si:

Jeg visste det, nisselue! Jeg _visste_ at det var litt restarbeidsevne i deg! Bjarne ville kanskje ha gitt nisselue et vennskapelig klapp på skuldra. Du er et bevis på at regjeringens var beidslinje er en suksess. Jeg skal fortelle hele regjeringen i neste statsråd hvor flink du er! Kanskje Karita vil danse med deg på julebordet, hvis du står på invitasjonslisten!

Men nå må jeg stikke jeg, nisselue. Jeg har møte med sosialøkonomene her om arbeidslinjen.

Du får ha god middag da, nisselue.

Nisselue ville ha tygd på denne avskjedshilsen.
Tenk at selveste Bjarne Haakon Hanssen ønsket ham god middag, sa at han var flink og til og med nevnte arbeidslinjen, den store fine modellen han vanligvis bare snakker med sosialøkonomene med.
Kanskje Hanssen synes nisselue er nesten like mye verdt som en sosialøkonom! Nisselue ble litt svimmel bare ved tanken.

Han tenkte: nisselue!! Nå må du slutte å tro at du er noe! Disse sosialøkonomene kan du ikke måle deg mot. Du får bare innrette deg i det samfunnet de bygger for deg. De er byråkrater med topp utdannelse og karakterer, så de får lage modeller og du får pusse sko.

Og så ville nisselue gått hjem glad og lykkelig. Vel vitende om at hans jobb var viktig og verdsatt.

Han ville ha kastet et blikk på de gamle sure joggeskoene sine, men skjønt at det finnes skotøy for sosialøkonomer og skotøy for nisselue. Slik skal det være, for slik har det alltid vært.

Ingen kommentarer: