torsdag 11. oktober 2007

RELIGION ER OPIUM FOR FOLKET: GJØR DET EGENTLIG NOE?

Nisselue føler seg som billigsjokolade

Skrevet av nisselue 11. oktober 2007, klokken 16.50

Forrest Gump

MOMMA ALWAYS SAID:

"Life is like a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get"

Dan Andersson skrev:

Till en vild och evig längtan föddes vi av mödrar bleka,
ur bekymrens födselvånda steg vårt första jämmerljud.
Slängdes vi på berg och slätter för att tumla om och leka,
och vi lekte älg och lejon, fjäril, tiggare och gud.

Dette verset fra "Omkring Tiggarn från Luossa" tolker nisselue som at vi fødes til et liv fylt av bekymringer, og at livet på denne jorden preges av den rolletypen vi fødes inn i.

Vi inntar roller som elger, løver, sommerfugler, tiggere og Gud. (Slik vi ser på bloggen også).

Nisselue assosierer til disse arketypiske figurene og ser for seg følgende:

  • Sponheim som elg
  • Siv Jensen som løve
  • Herborg Kråkevik som sommerfugl
  • nisselue som tigger
  • Bjarne Haakon Hanssen som Gud
Iallefall leker de disse rollene.

Nisselue tror mye avhenger av familiebakgrunn i den casting vi møter på denne jord.

Mye handler om å tjene penger (aksjemarked mm), men også om å bli idoliserte (f eks Idol) eller oppnå makt (politikken).

Det vil alltid foregå en seleksjon til de mest attraktive rollene.

Mye av vår aktivitet er konsentert om karriere. Skaffe seg en utdannelse, Skaffe seg en jobb. Beholde en jobb. Gjøre karriere.

For tiden har universitetene i landet besøk av spennende arbeidsgivere på såkalte Karrieredager.

Nisselue har en kynisk tilnærming til utvelgelse og vraking. Han har selv blitt utsatt for vraking/dumping, og bare ordet dumping vekker ubehagelige minner hos nisselue. Traumatiserende minner.

Da unge nisselue gikk i skolen skulle vi han gym. Den gang, som nå, var nisselue nærsynt, og hans innadvendte vesen gjorde at han etter skoletid var inne og spilte piano og leste bøker.

I gymtimene skulle lag velges til volleyball eller basktball, to sportsgrener nisselue aldri helt fikk taket på. Gymlærer Aslaksen plukket ut to elever, en fra nisselues klasse og en fra parallellklassen. De plukket hver sin gang blant 30 gutter. Førstevalget var venner av disse to pluss de som var flinke i volley eller basket. Nisselue satt igjen til slutt og ble siste rest på restetorget. Han følte seg vraket.

Nisselues kjærlighetsliv kom aldri helt igang. Han har hatt sex mange ganger, men etterhvert blitt dumpet. "Hør nisselue... du er en flott fyr på veldig mange måter, men jeg har kommet til at du ikke er helt min type. Jeg håper du ikke tar det personlig" Neida, han er en forståelsesfull nisse.

Nisselue har flere ganger søkt jobb. Han har gått NTNUs jobbsøkerkurs og kan sette opp virkelig flotte CV'er. Han har vært på flere intervjuer også, sikkert på bakgrunn av den fine CV'en.
Etter en tid kommer et brev i posten. "Vi fant dessverre ikke at du kunne bli vårt førstevalg denne gangen, blant svært kvalifiserte søkere. Vi ønsker deg lykke til i den videre jobbsøkingen".
Det skulle da bare mangle, tenker nisselue tappert. Han er litt lei seg, men bestemmer seg for å ta det som en mann.

Nisselue leser og leser på NTNU. Han har lyst til å bli mer attraktiv. Han fikk først D, siden C, og har også fått B til eksamen ved flere anledninger. Han har aldri fått A. Samtidig vet han at det finnes mange som får A. De får A ved individuelle vurdering og A når de leverer eksamen som gruppe eller leverer gruppearbeider midt i semesteret.

De tilhører A-laget. Hvis NTNU er en sjokoladeeske, er disse guttene og jentene de beste sjokoladebitene.
Virksomheter som Statoil, Veidekke, Finansdepartementet, DnB Nor osv kommer hver høst til NTNU under Karrieredagene i oktober for å plukke fra sjokoladeeska. Noen bedrifter innbyr 4 og 5 års studenter, mens andre ønsker å kapre de beste sjokoladebitene allerede mens de går i 2. klasse.

"Hvis du har sterke akademiske resultater, gode personlige egenskaper og kommersiell legning, er du den personen vi søker etter"

Nisselue misunner disse Anthon Berg-ene med plommesmak. Disse godbitene som man kjøper på flyet hjem etter en weekend i Købehavn. Bedriftene er som elevene i gymtimen: De plukker fra sjokoladeesken og sikrer seg de med de mest interessante etternavnene, A-laget fra karaktervurderingen, de som har så gode personlige egenskaper at de har eget kontor eller gjengtilhørighet nede på Samfundet eller er UKE-funksjonærer.

De sørget selvsagt for å stenge av hele Samfundet for andre enn gjengmedlemmer og UKE-funk'er i flere uker før UKA startet. Nisselue måtte finne seg andre steder å drikke kaffe og lese aviser.

Nisselue vil vrakes på hvert av kriteriene,
nisselues "midt på treet" akademiske resultater, ekskluderer ham fra A-laget.

Nisselue heter verken Sundal eller Collier til etternavn

Nisselue har personlige egenskaper på motsatt side av de skalaene de vurderer etter, han er nevrotisk og innadvendt, lar seg lett avspore og gå i svart. Neppe en stayer.

Nisselue mistrives i samvær med andre, så han er ikke med i noen studentforening.

Nisselue betrakter kommersiell innstilling som et skjellsord, nesten som pedofili.

Hvorfor skriver nisselue alt dette?

Jo, fordi det nå bare er elitebuzz i koridorene på NTNU. Han hører og ser rikmannsdøtre som sier til hverandre i utkanten av bedriftenes stads: "mange har ikke de rette egenskapene, de er ikke _med_"

Nisselue skulle på biblioteket, som har en smal dør. Han nærmer seg på den ene siden, en fyr i mørk dress, blanke sko og mørk kappe kopm den andre veien. Nisselue er vanligvis rask til beins og ville under normale omstendigheter passere først, ved å øke skritthastigheten. I dag ble han såpass usikker ved denne suksessfulle fyrens selvsikre raske gange at han stoppet opp, tok et skritt til siden og lot ham passere først. Nisselue tvinges altså til å nedgradere sitt "self esteem" ved disse tullegreiene som heter Karrieredager.

Nisselue er mindre verd enn disse godbitene på arbeidstorget.

Han lanserer dette som en forklaring på hvorfor han er ille til mote om dagen. Han vet at han ikke strekker til. Nisselue tilhører ikke A-laget. Nisselue er annerangs og det som verre er.

Blant arketypene er nisselue en sau eller en kråke, mens Bjarne Haakon Hanssen er Gud.

Nisselue mister humøret.

Men nisselue nekter å la seg innordne i et system der han er pariakaste, en tjner for de vellykkede. Han fant en definisjon på "nisse" i fandens leksikon som han ikke hadde sett før:

"En nisse er et vesen i et marked som det gjelder å finne. ("en nisse i markedet"), fordi disse som regel har sterk kjøpekraft. Nisser er ofte ufarlige, men ikke hvis de får for stor makt."

Nisselue ønsker å skaffe seg stor makt og bli farlig, men han tror at han kommer til å dø fattig og syk.

Hans eneste håp er at St. Peter skal slippe ham gjennom Perleporten og gi han en likeverdig stilling med alle vellykkede oppe i himmelen. Da blir degraderingen, vrakingen, dumpingen, avvisningen her nede på jorden som intet å regne. I evigheten får nisselue endelig like vilkår, verdighet og frihet.

Han er dessuten ikke sikker på at de største sjokoladebitene går på NTNU, UiO, UiB osv.

Finansdepartementet rekrutterer fra NTNU og de andre universitetene under karrieredagene i oktober.

Nisselue lurer på om de virkelig får tak i de beste hodene. Kristin Halvorsen har sagt at hun gjerne skulle ha avskaffet fattigdommen, men at det er veldig kompliserte greier det der.

Det skjønner nisselue. Det er så komplisert at landets beste hjerner, førstevalgene fra universitetene, de beste sjokoladebitene må melde pass, både når det gjelder å skaffe seg kunnskap og løse problemene.

Jaja, sånn går no dagan.

(innlegget er noe forkortet)

Pärleporten, Totta Näslund


Ingen kommentarer: